Jezik | Language: HRV ENG
Engleski jezik za novinare 2
Šifra: 55422
ECTS: 2.5
Nositelji: v. pred. dr. sc. Saša Bjelobaba
pred. dr. sc. Borka Lekaj Lubina
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,1

Svi elementi nastave na predmetu provode se na engleskom jeziku. Ova razina uključuje i predmete s više nastavnih grupa (u hrvatskoj grupi nastava je isključivo na hrvatskom jeziku, a u engleskoj grupi isključivo na engleskom jeziku).
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Auditorne vježbe 60
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je ovoga kolegija daljnja konsolidacija jezične kompetencije studenata kao samostalnih korisnika engleskog jezika i napredak na ljestvici Zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike (ZEROJ). Rad na stručnom leksiku nastavlja se na temelju udžbeničkih stručnih tekstova i raznovrsnih autentičnih materijala iz pisanih i govornih medija. Konstantna izloženost raznolikom autentičnom jezičnom materijalu tijekom cijelog semestra trebala bi pridonijeti razumijevanju većeg dijela televizijskih, radijskih i novomedijskih vijesti, praćenju i bilježenju predavanja s područja novinarstva na engleskom jeziku te barem globalnom razumijevanju stručnih tekstova s područja novinarstva napisanih na engleskom jeziku. Napredak na planu razvoja produktivnih jezičnih vještina (govorno i pisano izražavanje) u odnosu na njihovo stanje na kraju prethodnog semestra trebalo bi se očitovati u strukturiranijem usmenom izražavanju (suverena i spontanija upotreba sintaktičkih izričaja tipičnih za usmene prezentacije kao i svladavanje sintaktičkih struktura potrebnih za intervjuiranje na engleskom jeziku) te točnijem i koherentnijem pisanom izražavanju (npr. korištenje odgovarajućih morfosintaktičkih struktura i leksika svojstvenih novinarskom diskursu na engleskom jeziku).
Literatura:
  1. Deborah Potter; Handbook of Independent Journalism; Orange Groove Books (2009), str. (object Object)
2. semestar
Strani jezik (novinari) 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Strani jezik (novinari) 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 30. 3. 2020. u 19:49
Borka Lekaj Lubina

Dragi studenti grupa B i C,

Zbog nastalih okolnosti te u cilju daljnjeg unaprjeđenja nastave na daljinu odlučila sam prijeći na platformu Google Classroom za objavu materijala i komunikaciju s vama. Dakle, umjesto postojećeg Intraneta FPZG-a, koristit ćemo Google Classroom.

Za to je potrebno s vaše strane učiniti 3 jednostavna koraka:

1) otvoriti Google račun, to je besplatno. Mnogi ga od vas već i imaju. Bitno je da završava s @gmail.com. Obično u desnom gornjem uglu Google pretraživača stoji prijava ili registracija novog računa. Ako imate problema s otvaranjem računa, molim Vas da se javite ili meni ili nekom od kolega, stvarno je lagano.

2) ulogirati se putem svog računa u Google classroom i pridružiti se mom kolegiju English for Journalism 2, pristupni kod je:  3yajhdl

Google classroomu možete pristupiti opet kroz desni gornji ugao Google pretraživača gdje vam nudi aplikacije (classroom se nalazi dolje, ne vidi se odmah!) ili pak naprosto upišite u pretraživač Google Classroom i  prijavite se u njega svojim računom i upišite kod kad vas traži da se pridružite kolegiju.

3) Kad se ulogirate, vidjet ćete u kategoriji 'Stream' sve obavijesti, a u kategoriji 'Classwork' sve materijale.

Htjela bih da google classroom kolegij pokrenemo u toku sutrašnjeg dana, pa vas molim da se sutra 31.3. do 17h svi prijavite u moju google učionicu.

Ako imate kakvih pitanja, slobodno mi se obratite na e-mail borka.lekaj-lubina@fpzg.

Hvala unaprijed i lijepi pozdrav,

BLL

Popis obavijesti