Jezik | Language: HRV ENG
Engleski jezik za novinare 2
Šifra: 55422
ECTS: 2.5
Nositelji: v. pred. dr. sc. Saša Bjelobaba
pred. dr. sc. Borka Lekaj Lubina
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,1

Svi elementi nastave na predmetu provode se na engleskom jeziku. Ova razina uključuje i predmete s više nastavnih grupa (u hrvatskoj grupi nastava je isključivo na hrvatskom jeziku, a u engleskoj grupi isključivo na engleskom jeziku).
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Auditorne vježbe 60
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je ovoga kolegija daljnja konsolidacija jezične kompetencije studenata kao samostalnih korisnika engleskog jezika i napredak na ljestvici Zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike (ZEROJ). Rad na stručnom leksiku nastavlja se na temelju udžbeničkih stručnih tekstova i raznovrsnih autentičnih materijala iz pisanih i govornih medija. Konstantna izloženost raznolikom autentičnom jezičnom materijalu tijekom cijelog semestra trebala bi pridonijeti razumijevanju većeg dijela televizijskih, radijskih i novomedijskih vijesti, praćenju i bilježenju predavanja s područja novinarstva na engleskom jeziku te barem globalnom razumijevanju stručnih tekstova s područja novinarstva napisanih na engleskom jeziku. Napredak na planu razvoja produktivnih jezičnih vještina (govorno i pisano izražavanje) u odnosu na njihovo stanje na kraju prethodnog semestra trebalo bi se očitovati u strukturiranijem usmenom izražavanju (suverena i spontanija upotreba sintaktičkih izričaja tipičnih za usmene prezentacije kao i svladavanje sintaktičkih struktura potrebnih za intervjuiranje na engleskom jeziku) te točnijem i koherentnijem pisanom izražavanju (npr. korištenje odgovarajućih morfosintaktičkih struktura i leksika svojstvenih novinarskom diskursu na engleskom jeziku).
Literatura:
  1. Deborah Potter; Handbook of Independent Journalism; Orange Groove Books (2009), str. (object Object)
2. semestar
Strani jezik (novinari) 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Strani jezik (novinari) 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 5. 6. 2020. u 00:21
Uređeno: 5. 6. 2020. u 09:46
Saša Bjelobaba

 

Kako sam, usprkos vrlo iscrpnoj obavijesti, primio nekoliko e-mail upita o završnim ocjenama i načinu polaganja ispita u lipnju (za studente koji nisu položili kolokvije), molio bih sve studente da (još jednom) detaljno pročitaju obavijest koju sam u ponedjeljak objavio na Intranetu u repozitoriju nastavnog materijala. 

Ukratko, redovni će se ispiti održati 10. i 24. lipnja 2020. preko aplikacije Testmoz, a svi studenti koji budu polagali ispit na tim rokovima moraju se u 16.00 ulogirati putem naše stalne poveznice na Cisco Webex Meetings kako bi dobili završne upute, potrebnu poveznicu i lozinku.

N.b. Kao što je vidljivo iz objavljene obavijesti, upute za kolokvij vrijede i za redovne ispite rokove, ali će opisani i oprimjereni tipovi zadataka na redovnim ispitnim rokovima pokrivati cjelokupno gradivo semestra.

Imajte na umu da je prijava putem sustava ISVU obavezna bilo da polažete ispit, bilo da ste ga položili. Studenti koji formalno ne prijave ispit za određeni ispitni rok, neće mu moći pristupiti toga dana, odnosno neće im biti evidentirana ocjena u sustavu ISVU.

Studenti koji imaju pozitivnu (provizornu) ocjenu, ali bi je željeli povisiti, ne moraju me o tome obavještavati - dovoljno je da izađu na ispit i tim činom će anulirati provizornu ocjenu. Potrebno me je obavijestiti samo u slučaju da želite pristupiti ispitu tek 24. lipnja 2020. iako je ocjena pozitivna, a ispit za 10. lipnja 2020. je već prijavljen. U tom slučaju ocjenu neću automatski upisati.

Kako će se ispiti iz Engleskog jezika za novinare 1 i 2 na mješovitim rokovima gotovo sigurno održati na Fakultetu, upisivanje će ocjena u indekse biti upriličeno na datume ispita u srpnju i rujnu. Potvrda će te informacije (s točnim terminima) biti objavljena na Intranetu.

Slobodno mi se javite ako bude bilo kakvih nejasnoća i/ili potrebe za dodatnim objašnjenjima.

 

Srdačan pozdrav,

Saša Bjelobaba

 

Popis obavijesti