Jezik | Language: HRV ENG
Europska sigurnost i hladni rat (1945.-1991.)
Šifra: 92628
ECTS: 7.0
Nositelji: doc. dr. sc. Boško Picula
Izvođači: Boško Picula - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Hladni rat predstavlja političko-diplomatski sukob vođen između SAD-a i njegovih saveznika te SSSR-a i njegovih saveznika od završetka Drugog svjetskog rata do 1989. kada se počela urušavati tadašnja bipolarna konfiguracija međunarodnih odnosa. Iako praćen nizom kriza te katalitičkim ratovima u trećim zemljama, Hladni rat nikad nije doveo do neposrednog oružanog sukoba suprotstavljenih vojno-političkih blokova. No, u potpunosti je odredio političke procese i ponašanje političkih aktera u promatranom razdoblju, ne samo u blokovima koji su ga vodili, nego u cijelom međunarodnom prostoru, poglavito u Europi kao kontinentu koji je tijekom Hladnog rata bio glavnim poprištem suparništva neprestance testirajući europsku sigurnost i dinamiku političkih, društvenih i gospodarskih procesa na tlu Europe. Kolegij stoga istražuje, raščlanjuje i tumači ključne hladnoratovske procese u Europi i međunarodnim odnosima, zatim odnose među europskim državama, njihove saveze i rivalitete te ulogu pojedinih političara tijekom ovog sukoba. Cilj je kolegija upoznati studente s osnovnim političkim sadržajima, procesima, institucijama i akterima hladnoratovskih zbivanja u Europi i svijetu s naglaskom na pitanja sigurnosti uz očekivani rezultat stvaranja preduvjeta za studentsku samostalnu identifikaciju i povezivanje temeljnih znanstvenih i stručnih spoznaja iz područja kolegija te njihovu primjenu i interpretaciju u njihovu daljnjem akademskom i profesionalnom radu.
Literatura:
  1. Painter, S. David; Hladni rat: Povijest međunarodnih odnosa; Zagreb: Srednja Europa (2002)
Preporučena literatura:
  1. Aron, Raymond; Mir i rat među narodima; Zagreb: Golden Marketing (2001), str. 435.-649
  2. Kissinger, Henry; Diplomacija; Zagreb: Golden Marketing (2000)
  3. Westad, Odd Arne; The Cold War: A World History; New York: Basic Books (2017)
2. semestar
Usmjerenje MEĐUNARODNI ODNOSI dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Usmjerenje NACIONALNA SIGURNOST dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 2. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

4. semestar
Izborni SDN 2-2 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 27. 5. 2020. u 17:29
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz srdačan pozdrav, kako smo stigli do posljednjih nastavnih materijala, za ovaj bih Vas tjedan zamolio da pogledate još dva dokumentarna filma, odnosno dvije epizode dokumentarnog serijala o Hladnom ratu. Teme su pad Berlinskog zida i zaključci vezani uz Hladni rat. Poveznice su:

Cold War - The Wall Comes Down

link: https://www.youtube.com/watch?v=kAHhS43P2hE&list=PL3H6z037pboGWTxs3xGP7HRGrQ5dOQdGc&index=22

Cold War - Conclusions

link:  https://www.youtube.com/watch?v=xidgcMW-LpA&list=PL3H6z037pboGWTxs3xGP7HRGrQ5dOQdGc&index=23

 

 

Sljedeći tjedan, u srijedu, 3. lipnja 2020. imali bismo on-line pisanje završnog testa. Kao što znate, na test ne morate izaći želite li izaći na kasnije ljetne rokove na kojima ćete također pisati testove.

Obvezatna ispitna literatura je knjiga "Hladni rat: Povijest međunarodnih odnosa" (2002.) autora Davida S. Paintera koja Vam se u dva dijela od ranije nalazi pod nastavnim materijalima.

Test ćete dobiti u vrijeme nastave (u 17:15h) pod 'nastavni materijali', te nakon 75 minuta pisanja vratiti pod 'predaja studentskih radova' u odgovarajuću podmapu. Test će biti spoj analitičkih i faktografskih pitanja. 

Najljepša Vam hvala na predaji seminarskih radova, prezentacija te odgovora na dva seminarska pitanja uz molbu svima koji to planiraju da to naprave u dogovorenom roku kako bismo imali sve elemente za ocjenu.

Puno pozdrava i uspjeha i dalje smo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Popis obavijesti