Jezik | Language: HRV ENG
Hrvatska u europskom sigurnosnom sustavu
Šifra: 92633
ECTS: 7.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje nacionalne sigurnosti Hrvatske u kontekstu europske sigurnosti. Posebna pozornost bit će usmjerena na izučavanje sigurnosti na razini pojedinih država (National security concept) i sigurnosti na regionalnoj razini (Regional security concept). Obrađivat će se mehanizmi postizanja nacionalne sigurnosti Hrvatske; nacionalni interesi i vrijednosti; ugroze nacionalne sigurnosti; sustav nacionalne sigurnosti; načela i norme za preveniranje i rješavanje sukoba između država; akcije država u slučaju ugrožavanja sigurnosti i kršenja mira; europski sigurnosni poredak i njegov utjecaj na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske. Proučavat će se način na koji globalna i regionalna dinamika utječu na sigurnost Republike Hrvatske. Vojne prijetnje sigurnosti su za Republiku Hrvatsku, kao i za većinu drugih država, izgubile nekadašnji značaj. Ipak, vojni čimbenik još uvijek predstavlja jedan od čimbenika ugrožavanja nacionalne sigurnosti i ne smije se zanemariti u oblikovanju i izučavanju sigurnosnih politika država. Među najvažnije pozitivne učinke za sigurnost Republike Hrvatske možemo uvrstiti veću spremnost država za mirno rješavanje međudržavnih sporova te povećen opseg suradnje među državama i multilateralno rješavanje sigurnosnih problema. Suvremeni pristup ugrožavanju nacionalne sigurnosti polazi od pet sektora iz kojih dolaze prijetnje i to: vojnog, političkog, socijetalnog, ekonomskog i ekološkog sektora.
Literatura:
1. semestar
Usmjerenje NACIONALNA SIGURNOST dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 1. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

3. semestar
Izborni SDN 2-1 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 2. 7. 2020. u 12:16
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

 

slijedom uputa Uprave Fakulteta političkih znanosti, ispitni rok iz kolegija Hrvatska u europskom sigurnosnom sustavu 06. 07. održat će se na daljinu.

To znači da će svi studenti koji su prijavljeni na ovaj ispitni rok u ponedjeljak 06. 07. na svoju e-mail adresu u 15:30 dobiti test, koji će se pisati 60 minuta, koliko i inače traje ispit uživo.

Dakle, vrijeme pisanja je od 15:30 do 16:30. Najkasnije u 16:30 ispit trebate vratiti na moju e-mail adresu ruzica.jakesevic@fpzg.hr. Ispiti koji budu poslani nakon tog roka neće biti prihvaćeni i izlazak na ispit će se smatrati padom.

Prema mojoj evidenciji, na ovaj ispitni rok prijavljeni su: Karlo Huzjak, Pavlo Isaykov, Marina Karaula, Mislav Pervan te Andrija Tabak (usmeno).

Imam sve e-mail adrese, osim adresa kolege Huzjaka i kolege Pervana, pa Vas molim da mi pošaljete mail na koji Vam mogu poslati ispit.

 

Srdačno,

 

Ružica Jakešević

 

 

 

Popis obavijesti