Jezik | Language: HRV ENG
Interkulturalna komunikacija i medijacija
Šifra: 92639
ECTS: 7.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Sanjin Dragojević
Izvođači: Sanjin Dragojević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kursa je upoznavanje s osnovnim obilježjima interkulturne komunikacije koja se može odrediti kao dinamički međuodnos, prijenos i razmjena kulturnih vrijednosti, te uzajamno djelovanje različitih kultura i njihovih predstavnika jednih na druge. Interkulturna medijacija najčešće je sredstvo za poboljšanje interkulturne komunikacije u nekoj sredini i obično se određuje kao posredovanje u interkulturnom dijalogu putem umjetničkog aktivizma, programa sociokulturne animacije te medijskih projekata. Može predstavljati i "prevođenje" vrijednosti, ideja i poruka ostvarenih u raznim kulturnim i umjetničkim formama na jezik blizak nekoj društvenoj grupi i široj kulturnoj javnosti.
Interkulturna komunikacija postala je jedno od temeljnih pitanja tzv. nove i proširene Europe a u kontekstu Jugoistočne Europe često znači nadilaženje predrasuda i stereotipa o Drugom i kao i stvaranja platformi za uzajamnu suradnju poglavito među etnički i kulturno udaljenim društvenim grupama. Konkretna sredstva interkulturne komunikacije i odnosi s javnošću uključuju npr. ulično kazalište, karnevale, projekte instalacija, murale i skulpture u javnom prostoru, jednako kao i rasprave u medijima, analizu i evaluaciju medijskog prikaza pojedinih društvenih grupa, javne debate, seriju intervjua, kazališne projekte (posebno uvažavajući kazališne pristupe koji se fokusiraju na poboljšanje interkulturne komunikacije kao što je to "kazalište potlačenog" Augusta Boala) itd. Ove akcije i nastojanja obično su popraćena i nizom radionica kao i djelovanjem na javne autoritete prije svega u području posebnih javnih politika (kulturnoj, obrazovnoj, medijskoj) u cilju podrške i omogućavanja interkulturalizma i interkulturne komunikacije.
Literatura:
  1. Dragojević, Sanjin; Dragićević-Šešić, Milena; Interkulturna medijacija na Balkanu,; Oko, Sarajevo (2004), str. 78-90
  2. Dragojević, Sanjin; Multikulturalizam, interkulturalizam, transkulturalizam, plurikulturalizam: suprotstavljeni ili nadopunjujući koncepti. U: Kultura, etničnost, identitet (Jadranka Čačić-Kumpes, ur.); Institut za migracije i narodnosti, Naklada Jesenski i Turk, Hrvatsko sociološko društvo; Zagreb, (1999), str. 57-70
  3. Mesić, Milan; Multikulturalizam; Školska knjiga, Zagreb, (2006)
1. semestar
Izborni SDN 1-1 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 24. 10. 2017. u 13:24
Ana Kuharić

Otkazuju se predavanja i seminarska nastava u utorak, 24.10.2017. iz kolegija Interkulturalna komunikacija i medijacija, doc. dr. sc. Sanjina Dragojević zbog bolesti nastavnika. Odrada u dogovoru s predmetnim nastavnikom.

Popis obavijesti