Jezik | Language: HRV ENG
Komparativne politike upravljanja etničkim sukobima
Šifra: 92652
ECTS: 7.0
Nositelji: prof. dr. sc. Siniša Tatalović
Izvođači: Siniša Tatalović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,1

Svi elementi nastave na predmetu provode se na engleskom jeziku. Ova razina uključuje i predmete s više nastavnih grupa (u hrvatskoj grupi nastava je isključivo na hrvatskom jeziku, a u engleskoj grupi isključivo na engleskom jeziku).
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje etničkih odnosa i sukoba koji su od uvijek bili značajan problem pojedinih država i međunarodne zajednice. Trajnost etničkih sukoba na određenim područjima i teškoće u njihovom rješavanju, imale su za posljedicu izbijanje mnogih oružanih sukoba, raspade multietničkih država, promjene granica i demografskih odnosa s nesagledivim sigurnosnim posljedicama za čovječanstvo. Zbog toga, etničke manjine kao problem suvremenog svijeta, privlače sve veću pozornost istraživača. Unatoč sve većim izazovima i potrebama još uvijek se ne može govoriti o nekom do kraja ujedna čenom i svuda prihvaćenom modelu rješavanja etničkih sukoba i s njima povezanih problema etničkih manjina. Očito je da će upravo na početku 21. stoljeća to biti sve nužnija potreba međunarodne zajednice. Polazeći od takvih nastojanja, obrađivat će se temeljni problemi koje uzrokuju neriješeni odnosi etničkih manjina i etničke većine, kao i politike njihovog rješavanja. Komparativno će se obrađivati dvije temeljne vrste politika rješavanja etničkih sukoba: politike eliminacije i politike upravljanja razlikama.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović; Globalna sigurnost i etnički sukobi; Politička kultura (2010), str. 280
2. semestar
Usmjerenje KOMPARATIVNA POLITIKA dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Usmjerenje NACIONALNA SIGURNOST dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 2. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

4. semestar
Izborni SDN 2-2 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 18. 5. 2020. u 10:43
Uređeno: 18. 5. 2020. u 10:43
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

 

u Nastavnim materijalima nalazi se prezentacija za zadnje predavanje iz ovog semestra. Uz nju je stavljen i kraći tekst koji se odnosi na pitanja iz prezentacije. Pročitajte tekst i odgovorite na jedno od pitanja po izboru kao i do sad. Rok za predaju je sutra do ponoći (19. svibnja). 

 

Odgovore na pitanja sa seminara pošaljite danas do ponoći (18. svibnja). Odgovarate na 2 pitanja jer su danas po rasporedu 2 seminarske prezentacije.

 

Drugi kolokvij iz kolegija pisat će se kao što je i planirano, 25. svibnja, no i ovaj će kolokvij biti koncipiran kao i prethodni. Dakle, pisat ćete esejske odgovore na zadana pitanja od kuće.

Pitanja će biti objavljena na intranetu u 15.30 idući ponedjeljak kada će ujedno i započeti sam kolokvij. Dobit ćete 6 pitanja, svako će nositi 5 bodova, a ovaj ćete put imati na raspolaganju 1h i 30min kako biste imali više vremena da sročite odgovore. Odgovore u Word dokumentu koji ćete imenovati pr.: Horvat_Ivan_2kolokvij uploadat ćete u mapu 2. kolokvij u Predaja studentskih radova najkasnije do 17h.

Literatura za kolokvij dotupna je na intranetu od početka akademske godine, u uvodnoj prezentaciji navedeno je što sve ulazi u gradivo 2. kolokvija.

 

U Nastavnim materijalima je objavljena i tablica s dosadašnjim bodovima. Konačna tablica s bodovima seminarista za ovaj susret te svim bodovima za dolaznost, bodovima oba kolokvija i konačnim ocjenama biti će objavljena idući tjedan, nakon što ispravim sve kolokvije.

 

I za kraj, ovim bih Vam putem želio zahvaliti na dobroj i korektnoj suradnji tijekom cijele ove akademske godine, a posebno u ovim izvanrednim okolnostima koje su nas snašle. 

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

 

 

 

Popis obavijesti