Jezik | Language: HRV ENG
Komparativne politike upravljanja etničkim sukobima
Šifra: 92652
ECTS: 7.0
Nositelji: prof. dr. sc. Siniša Tatalović
Izvođači: Siniša Tatalović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,1

Svi elementi nastave na predmetu provode se na engleskom jeziku. Ova razina uključuje i predmete s više nastavnih grupa (u hrvatskoj grupi nastava je isključivo na hrvatskom jeziku, a u engleskoj grupi isključivo na engleskom jeziku).
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje etničkih odnosa i sukoba koji su od uvijek bili značajan problem pojedinih država i međunarodne zajednice. Trajnost etničkih sukoba na određenim područjima i teškoće u njihovom rješavanju, imale su za posljedicu izbijanje mnogih oružanih sukoba, raspade multietničkih država, promjene granica i demografskih odnosa s nesagledivim sigurnosnim posljedicama za čovječanstvo. Zbog toga, etničke manjine kao problem suvremenog svijeta, privlače sve veću pozornost istraživača. Unatoč sve većim izazovima i potrebama još uvijek se ne može govoriti o nekom do kraja ujedna čenom i svuda prihvaćenom modelu rješavanja etničkih sukoba i s njima povezanih problema etničkih manjina. Očito je da će upravo na početku 21. stoljeća to biti sve nužnija potreba međunarodne zajednice. Polazeći od takvih nastojanja, obrađivat će se temeljni problemi koje uzrokuju neriješeni odnosi etničkih manjina i etničke većine, kao i politike njihovog rješavanja. Komparativno će se obrađivati dvije temeljne vrste politika rješavanja etničkih sukoba: politike eliminacije i politike upravljanja razlikama.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović; Globalna sigurnost i etnički sukobi; Politička kultura (2010), str. 280
2. semestar
Usmjerenje KOMPARATIVNA POLITIKA dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Usmjerenje NACIONALNA SIGURNOST dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 2. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

4. semestar
Izborni SDN 2-2 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 28. 5. 2020. u 11:30
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege,

 

u Nastavnim materijalima objavljena je finalna tablica s rezultatima 2. kolokvija, zbrojem svih bodova koje ste prikupili na kolegiju te zaključne ocjene. Ukoliko ste zadovoljno trenutnom ocjenom, prijavite prvi rok i ista će vam biti upisana u Studomat. 

Kolegice i kolege koji nisu položili kolegij, također prijavljuju prvi rok i izlaze na ispit. Za one izvan Zagreba, u vrijeme pisanja ispita (8. lipnja u 16h), ispitna će pitanja biti objavljena na Intranetu, a po završetku pisanja odgovore će poslati u mapu 'Prvi ispitni rok'. Kolegice i kolege koji su u Zagrebu, mogu doći polagati ispit na fakultet u to isto vrijeme.

Ucjene će se u indekse upisivati naknadno, na jesen. 

Oni koji su u Zagrebu i imaju pitanja u vezi kolegija, mogu me potražiti u ponedjeljak u kabinetu br. 11 u vremenu održavanja nastave. Ostali se mogu javiti na mail kolegija kpues17@gmail.com.

 

Još jednom se ovim putem želim zahvaliti svima na suradnji koju smo ostvarili kroz ovaj, drugačiji semestar. Hvala na razumijevanju i želim vam sretan završetak studija. 

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

Popis obavijesti