Jezik | Language: HRV ENG
Metodika političkog obrazovanja
Šifra: 55471
ECTS: 5.0
Nositelji: pred. dr. sc. Lidija Eret
Izvođači: Lidija Eret - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ovim predmetom studenti u prvom redu stječu kompetencije za primjenu usvojenih znanja i vještina s područja pedagogije i didaktike u nastavnom procesu. Spoznat će kako na suvremen način planirati, organizirati i provesti odgojno-obrazovni proces, odnosno evaluirati ishode učenja i poučavanja. Pritom će steći kompetencije koje se odnose na mikro i makro planiranje odgojno-obrazovnog procesa, svrsishodnu digitalizaciju nastave, individualiziran pristup odgajaniku i suvremene metode, strategije i postupke u nastavi. Dosad stečena znanja i vještine koje se odnose na pozitivnu psihologiju i komunikaciju upotpunit će i nekim novima, a koja se odnose na unapređenje međuvršnjačkih odnosa i socijalizacije. Govorit će se i o važnosti odgojno-obrazovne okoline, odnosno čimbenika koji na određen način utječu na kognitivno-psihosocijalni razvoj odgajanika. Što se tiče programskih sadržaja, važnost će posebno pridodati odgoju i obrazovanju za ljudska prava. Studenti će proučavanjem suvremene znanstvene i stručne literature kritički razmatrati kako motivirati učenike za odgojno-obrazovni proces. Naglasak pri oblikovanju nastave vodit će se paradigmom konstruktivizma i usmjerenosti učeniku i učeničkim aktivnostima u odgojno-obrazovnom procesu. Kompetencijama stečenim stručno-pedagoškom praksom u školskoj nastavi i simulacijama nastavnog sata u sklopu aktivnosti seminara kolegija bit će pripremljeni za izvođenje nastavnog predmeta Politika i gospodarstvo u srednjim školama.
Literatura:
  1. Milan Matijević, Diana Radovanović; Nastava usmjerena na učenika; Zagreb: Školske novine (2011)
Preporučena literatura:
  1. Eric Jensen; Super-nastava: nastavne strategije za kvalitetnu školu i uspješno učenje; Zagreb: Educa (2003)
  2. Chris Kyriacou; Temeljna nastavna umijeća; Zagreb: Educa (2001)
  3. Dubravka Maleš, Ivanka Stričević; Mi poznajemo i živimo svoja prava; Zagreb: Školska knjiga (2003)
  4. Wolfgang Mattes; Nastavne metode: 75 kompaktnih pregleda za nastavnike i učenike; Zagreb: Naklada Ljevak (2007)
  5. Milan Matijević; Učiti po dogovoru; Zagreb: Birotehnika (2000)
  6. Maja Uzelac, Ladislav Bognar, Aida Bagić; Budimo prijatelji; Zagreb: Mali korak (1994)
  7. William Glasser; Kvalitetna škola; Zagreb: Educa (2005)
7. semestar
Izborni pol 4-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: jučer u 20:33
Lidija Eret

Poštovani studenti,

sutra, u utorak, 20. listopada 2020. godine, nastava kolegija i dalje se provodi po dogovorenom planu KONTAKTNO i u seminarima i predavanju, do daljnjega, osim za studente s dozvolom Fakulteta da kao visokorizični nazoče nastavi online putem streaminga.

Srdačno, 

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 30. 9. 2020. u 10:57
Uređeno: 30. 9. 2020. u 12:40
Lidija Eret

U zimskom semestru nositeljica kolegija, dr. sc. Lidija Eret, održava konzultacije online četvrtkom, u terminu 11-12h. Kako bi bilo moguće organizirati termin virtualnog razgovora, potrebno se na konzultacije najaviti e-mailom barem 24h ranije na adresu elektroničke pošte: lidija.eret@fpzg.hr.

Objavljeno: 30. 9. 2020. u 10:50
Uređeno: 4. 10. 2020. u 16:14
Lidija Eret

Poštovani kolege studenti!

 

Uvodno predavanje iz kolegija Metodike političkog obrazovanja održat će se u utorak, 6. listopada 2020. u 15h (prostorija Seminara V) kontaktnim oblikom nastave ZA SVE STUDENTE KOLEGIJA (neće biti streaming-a). Seminara toga dana neće biti, no već idućeg tjedna, 13. listopada, krećemo sa simulacijom nastavnih sati po rasporedu i uputama koje ćete uskoro dobiti. Zbog specifičnosti kolegija i zato što to omogućuje broj studenata na kolegiju, nastava Metodike političkog obrazovanja će se održavati u potpunosti kontaktno.

 

ISTOGA DANA, PRETHODNO UVODNOM PREDAVANJU, u utorak, 6. listopada 2020. godine, u 13.30h imat ćete uvodni dogovor s mentoricom profesoricom Ivanom Plazonić u II. Gimnaziji. Kako su i tamo na snazi posebne mjere kontakata, sastanak će se održati na otvorenom, pred ulazom u zgradu, gdje ćete sačekati profesoricu. Osobno nazočite sastanku jer ćete dobiti specifične upute kako će se ove godine i u trenutnim uvjetima provesti stručno-pedagoška praksa. Nadalje, već ćete od 13. listopada krenuti s oglednim satima u školi. Tako će profesorica nastojati da veći dio nastave uspijete izvesti u učionici na otvorenom, ali i da preduhitrimo moguću online nastavu, u kojoj će održavanje Vaših oglednih sati biti onemogućeno. Zato bi bilo dobro da na 'licu mjesta' istog dana dogovorite čim raniji termin svog oglednog sata u školi.

 

Kao i na nastavi, tako i tijekom stručno-pedagoške prakse u II. Gimnaziji, pridržavajte se epidemioloških mjera: propisane distance, dezinfekcije ruku i obveznog nošenja maske.

 

U repozitoriju je vidljiv NOVI i od ovog trena važeći dokument rasporeda nastave i popisa studenata na kolegiju.

 

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret