Jezik | Language: HRV ENG
Međunarodni politički odnosi
Šifra: 55467
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dejan Jović
izv. prof. dr. sc. Đana Luša
Izvođači: Đana Luša - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Osnovni zadatak međunarodnih političkih odnosa pronaći je u dinamici svjetskih kretanja one osnovne kategorije, zakonitosti i tendencije koje određuju taj razvoj te uz čiju se pomoć spomenuti ostvaruje. Međunarodni politički odnosi prije svega iznimno su kompleksna znanstvena disciplina koju uokviruju i uobličavaju teorije međunarodnih odnosa, a preduvjet prelaska s empirijskog na sustavno teorijsko proučavanje stvoren je institucionalizacijom znanosti o međunarodnim odnosima. Osnovni cilj kolegija usmjeren je analizi povijesnog razvoja sustava međunarodnih odnosa, pristupa proučavanju istih, definiranju teorija, subjekata, faktora, te tipova međunarodnih odnosa koji sadrže deskriptivne, spekulativne, normativne te komponente objašnjavanja i predviđanja, kako bi studenti dobili temeljno znanje o međunarodnim odnosima. Nadalje koristeći spomenuti instrumetarij studenti bi trebali biti sposobni uređivati i poopćavati međunarodnu stvarnost, razumijevati uzročne veze među pojavama u međunarodnim odnosima, predviđati buduća zbivanja, razlikovati bitno od nebitnog te u konačnici objašnjavati suvremena zbivanja u međunarodnim odnosima.
Literatura:
  1. Radovan Vukadinović; Medunarodni politički odnosi.; Politička kultura, Zagreb (2004), str. 262
  2. Vukadinović, Radovan; Amerika i Rusija, Politička kultura, Zagreb; Politička kultura, Zagreb (2008), str. 166
Preporučena literatura:
  1. Heywood, A., 2011. Global Politics, Palgrave,;
  2. Jackson, R, Sorensen, G.2011. Introduction to International Relations Theories and Approaches 4th edition, Oxford University Press;
  3. Kegli, Č.V., Vitkof, J.R. 2002. Svetska politika. Trend i transformacija, Beograd;
  4. Ray, J. 1998. Global Politics, New York;
2. semestar
Razlikovni kolegiji DPNS 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Razlikovni kolegiji DPNS 2. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

6. semestar
Temeljni opći NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 17. 3. 2020. u 10:41
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Kao što znate, nastupile su izvanredne okolnosti zbog kojih je obustavljena nastava "uživo" na svim predmetima, pa i na MPO-u. No, probat ćemo i dalje održavati nastavu kroz komunikaciju sa studentima i u nekoj vrsti "online" kontakta. 

Za ovaj predmet, to znači sljedeće:

1. Umjesto predavanja, nastavnici će postaviti na intranetu - pod "nastavni materijali" - detaljnije power-points prezentacije, prilagođene novim okolnostima. 

2. Za predavanja za koja postoje uvodni članci koji su već objavljeni a odnose se na temu predavanja, ti će članci biti postavljeni među "nastavne materijale", tako da ih ne morate posuđivati u biblioteci fakulteta. Npr., umjesto predavanja prof. Jovića o marksističkim teorijama, naći ćete u "nastavnim materijalima" uskoro cijelu knjigu "Marksističke teorije međunarodnih odnosa", u kojoj se nalazi i profesorova uvodna studija - koja je nastala iz prethodnih predavanja na ovu temu. To će biti zamjena za izgovoreno predavanje. Postavit ćemo i preostale tri knjige iz teorija međunarodnih odnosa, kako bismo vam olakšali pristup.

3. Tamo gdje nema takvih tekstova (npr. na temi "teokratski pristupi" ili "globalizacija" ili sl.) - nastavnici će napisati pisanu verziju predavanja, ili će se odlučiti za širu verziju power-points izlaganja. To će vam, također, biti dostupno među "nastavnim materijalima".

4. Seminari se ne održavaju do daljnjega. Međutim, studenti koji su dogovorili izlaganje u seminaru za 2.5 ECTS.a i dalje moraju poslati (do utorka u tjednu kad je na redu njihova tema) pisanu verziju izlaganja, koja će im biti priznata kao ispunjena obaveza. Ti će podnesci biti svim studentima dostupni - isto u "nastavnim materijalima". 

5. Konzultacija nema do daljnjeg. Međutim, studenti koji imaju potrebu za konzultiranje, mogu pisati e-mailove nastavnicima, pa će se tako nastaviti komunikacija.

6. Za sada, rokovi za eseje ostaju isti, pa savjetujemo sve studente da iskoriste vrijeme kad mogu raditi od kuće da čitaju i pripremaju eseje. 

Nadamo se da će ove privremene mjere biti krakotrajne i da ćemo se uskoro vratiti u normalni ritam obaveza. Želimo vam svima mnogo sigurnosti i zdravlja - pazite na sebe i svoje bližnje. 

Srdačan pozdrav

 

Prof. dr. sc. Dejan Jović

Doc. dr. sc. Đana Luša

 

Popis obavijesti