Jezik | Language: HRV ENG
Opća pedagogija
Šifra: 55488
ECTS: 5.0
Nositelji: pred. dr. sc. Lidija Eret
Izvođači: Lidija Eret - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Sadržajima predmeta studenti dobivaju uvid u povijest razvojnog puta pedagogije kao društvene znanosti i u suvremena shvaćanja pojma pedagogije. Proučavajući pedagoške teorije spoznat će osnovne pedagoške pojmove kao što su: odgoj i obrazovanje, odgojna tehnologija, sudionici odgoja i obrazovanja, teorija kurikuluma, sastavnice odgoja. Razmatrat će se suvremeni pedagoški pristupi nastavi koji se temelje na konstruktivističkoj paradigmi usmjerenosti nastave na učenika. Iz perspektive razvojne teorije ekološkog sustava proučavat će odnos i utjecaj različitih čimbenika na socijalizaciju učenika, odnosno problema koji se pri tom mogu pojaviti. U tome smislu uočit će važnost medija na komunikaciju, a time i međuvršnjačke odnose učenika pa i na sam odgojno-obrazovni proces. Studenti će naučiti kako je moguće utjecati na probleme koje nastaju u odgoju i obrazovanju današnjice, a odnose se na probleme u ponašanju djece i pojavu agresivnosti. Osim razumijevanja same psihologije odgoja i obrazovanja i pozitivne psihologije, razmatrat će važnost provedbe preventivnih programa u školama.
Literatura:
  1. Milan Matijević, Vesna Bilić, Siniša Opić; Pedagogija za učitelje i nastavnike; Zagreb: Školska knjiga (2016)
Preporučena literatura:
  1. Herbert Gudjons; Pedagogija; Zagreb: Educa (1994)
  2. Hermann Giesecke; Uvod u pedagogiju; Zagreb: Educa (1993)
  3. Vesna Bilić, Jasminka Zloković; Fenomen maltretiranja djece: prepoznavanje i oblici pomoći obitelji i školi; Zagreb: Naklada Ljevak (2004)
  4. Milan Matijević; Alternativne škole; Zagreb: TIPEX. (2001)
  5. Marko Palekčić; Pedagogijska teorijska perspektiva: značenje teorije za pedagogiju kao disciplinu i profesiju; Zagreb: Erudita (2015)
  6. Nikola Pastuović; Edukologija; Zagreb: Znamen (1999)
  7. Ross Vasta, Marshall M. Haith, Scott A. Miller; Dječja psihologija; Zagreb: Naklada Slap (1997)
6. semestar
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 13. 6. 2020. u 16:51
Lidija Eret

Poštovani kolege,

Upis ocjena u indeks iz kolegija Opće pedagogije (posebice se odnosi na zadnje ispitne rokove), bit će moguće izvršiti u utorak, 16.06.2020. godine u 10h, kabinet 19. Također je moguće, čak i uputno, dogovoriti da proslijedite indeks na upis ocjene preko kolege/a, radi čim manjeg broja međusobnih kontakata. Preuzimanje upisa ocjene preko posrednika bit će evidentirano.

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 13. 6. 2020. u 16:51
Lidija Eret

Poštovani kolege,

Upis ocjena u indeks iz kolegija Opće pedagogije (posebice se odnosi na zadnje ispitne rokove), bit će moguće izvršiti u utorak, 16.06.2020. godine u 10h, kabinet 19. Također je moguće, čak i uputno, dogovoriti da proslijedite indeks na upis ocjene preko kolege/a, radi čim manjeg broja međusobnih kontakata. Preuzimanje upisa ocjene preko posrednika bit će evidentirano.

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 28. 5. 2020. u 11:28
Lidija Eret

Poštovani studenti,

ocjene će Vam po položenom ispitu redovno biti upisane s prijavljenim rokom u ISVU sustav. Obzirom na trenutnu situaciju i preporuke Sveučilišta kao i Uprave našeg Fakulteta, upis ocjena u indeks može se izvršiti naknadno. Radi studenata koji stanuju izvan grada Zagreba, upis ocjena u indeks bit će početkom rujna, a o terminu upisa ćete na vrijeme biti obaviješteni. U slučaju drugih i novih dogovora ili po potrebi, ova će odluka biti izmijenjena. Također, imajte na umu da će se nastojati ocjene u indeks upisivati kumulativno, a ne pojedinačno, dakle, u jednom terminu za sve studente grupe u ranije pripremljene i predane indekse, a o tome ćemo detaljno najesen.

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 27. 5. 2020. u 21:41
Lidija Eret

Poštovani kolege,

u repozitoriju je tablica sa završnim ocjenama kolegija. Pregled ispita možemo dogovoriti na konzultacijama videokonferencijom za što me, po potrebi, kontaktirajte e-mailom. Ako netko ne prihvaća ocjenu, neka mi javi na e-mail do sutra u 10h. Danas ostvarene ocjene prijavljujete s ispitnim rokom 08.06.2020. pa o tome vodite brigu. 

Ovime smo uspješno priveli kraju nastavu Vaših izbornih kolegija Opće pedagogije i Didaktike, a kao grupa ste u cjelosti, za oba kolegija, (uspješno) riješili završne obveze i prije prvog ispitnog roka. Na tome Vam čestitam. Za sva ostala pitanja i konzultacije i dalje sam online do sredine srpnja.

Sretno i LP!

Objavljeno: 26. 5. 2020. u 15:18
Lidija Eret

Poštovani kolege,

sutrašnji kolokvij održat će se u 18h, dakle, sat vremena kasnije od planiranog, zbog opravdane zamolbe.

LP

Objavljeno: 15. 4. 2020. u 11:51
Lidija Eret

Poštovani kolege,

u repozitoriju (Podmapa: 'Seminari, planovi pedagoških radionica i PPT') naći ćete u dvije komprimirane mape sve Vaše planove pedagoških radionica i pripadne prezentacije koje ste izradili za potrebe seminara.

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 13. 4. 2020. u 12:12
Lidija Eret

Poštovani kolege,

2. kolokvij će se održati u srijedu, 27. svibnja 2020. godine (srijeda) u 17h, online.

Srdačno, dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 8. 4. 2020. u 18:39
Lidija Eret

Poštovani kolege,

u repozitoriju su rezultati 1. kolokvija (mapa: 'Ispit').

LP!

Objavljeno: 27. 3. 2020. u 11:00
Uređeno: 27. 3. 2020. u 14:22
Lidija Eret

Poštovani kolege,

Zbog složenosti situacije u kojoj se nalazimo i prema najnovijim dogovorima na razini Fakulteta, odlučila sam da pedagoške radionice održavate i Vi online

Evo kako ćemo. Planove pišite kako ste ih pisali, kao da bismo radionice održali u predavaonici. To ne mijenjajte. Šaljite ih po dogovoru do 31.03.2020. godine.

No, uslijed ove situacije morat ćemo nešto izmijeniti. Evo kako ćete, vrlo pojednostavljeno, no mislim kako će biti vrlo zgodno i efikasno za svakoga od Vas (i nas).

Ako netko nema online sustav pa ne može održati izlaganje, studentske zamjene s tablica vrijede.

Još 30.03. krećemo u 9h, no od 06.04. krećemo u 8.30h.

Kako od 06.04.: održat ću predavanje, zatim slijedi kratka stanka od 10'. NOVI RASPORED NASTAVE JE U REPOZITORIJU. Vaše izlaganje traje 30', ne duže. Pauze između Vaših izlaganja su 5' da se pripremite. KADA SE PRVI PUTA UKLJUČIMO TREBA VIDIJETI TREBAMO LI SE UKLJUČIVATI PREKO VAŠIH POVEZNICA NA WebEx ILI MOŽEMO NASTAVITI PREKO MOJE.

U tih 30' prvo ukratko održite PPT (10'), zatim objasnite kako bi tekle radionice (10'), zatim, da vidim u kolikoj ste mjeri premišljali o svojoj temi, pedagoškoj paradigmi i povezanoj radionici, postavite jedno pitanje za diskusiju u koju će se kratko uključiti i kolege (10'). To je sve, dobro se pripremite.

Kolege s istom temom (Radoš/Sirotić, Bučić/Divković, Velerajter/Savanović) neka pripreme na istu temu različita izlaganja (i PPT, i radionicu i pitanje). Toliko su vam 'zahvalne' teme da neće biti problem smisliti dodatne sadržaje. Planove probajte urediti do 31.03., no, možete kasniti tjedan dana s učitavanjem jer sam sad ovu odluku donijela naknadno.

ŠTO JE S KOLEGOM BREKALOM I TEMOM KOJU IZLAŽE? HITNO NEKA MI SE JAVI.

Ovaj raspored izlaganja vrijedit će kada i ako krene nastava na Fakultetu.

Za sva pitanja slobodno mi se obratite mailom ili u ponedjeljak.

Sretno nam!

LP, dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 25. 3. 2020. u 16:49
Uređeno: 25. 3. 2020. u 17:01
Lidija Eret

Poštovani kolege,

Od idućeg tjedna (počevši od 30.03.2020.) održavat ću videokonferencije predavanja za kolegij Opće pedagogije. Dakle, uključujemo se ponedjeljkom u 9h, još 7 susreta. 

Što i kako:

Instalirati aplikaciju WebEx s poveznice: https://www.webex.com/downloads.html/

Uključiti se na (svako) predavanje poveznicom: https://meetingsemea4.webex.com/meet/lidija.eret 

Predavanje će biti snimano.

Mene ćete čuti, vidjeti djelomično (na početku i po potrebi), pratit ćete PPT i materijale. Svi ćete biti utišanog zvuka, ali uključene kamere, tako da ćete dići ruku ako nešto želite reći pa će samo ta osoba uključiti zvuk.

Vrijeme nam nije ograničeno. Ja ću se uključiti nekih 10tak minuta ranije.

Sretno nam! LP!

Objavljeno: 21. 3. 2020. u 14:58
Lidija Eret

Poštovani kolege, 

u repozitoriju je pripremljeno 4. predavanje: Pedagoški pioniri i pedagozi 20. st. u PPT i audio formatu predviđeno za ponedjeljak, 23. ožujka 2020. godine. 

Srdačno, dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 14. 3. 2020. u 14:26
Uređeno: 14. 3. 2020. u 14:28
Lidija Eret

Poštovani kolege,

U repozitoriju (Nastavni materijali) je PPT prezentacija za 16.03.2020. u komprimiranom formatu jer skoro svaki dijapozitiv ima audio-zapis koji prati pisani tekst pa će u mapi biti i te datoteke da bi Vam se uspješnije prikazivala prezentacija. Prezentacija za idući tjedan slijedi u narednom vremenu. Imajte na umu da smo uslijed ove situacije zakinuti za međusobnu interakciju, razgovor, dogovor, potpitanja…tako da svakako uz predavanje konzultirate i udžbenik Pedagogija za učitelje i nastavnike, str. 57-67.

U repozitoriju su i tablice s novim terminima izlaganja pedagoških radionica. Dakle, oni koji imaju izlaganje 30. ožujka šalju planove i PPT tri dana ranije, ostali neka paze na rok 31. ožujka. Kako može biti da nisam ažurirala digitalne tablice obzirom na naše zadnje dogovore, javite gdje što treba dopuniti.

Online sam putem e-maila svakodnevno, pišite za nejasnoće.

Srdačno, dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 13. 3. 2020. u 17:54
Lidija Eret

Poštovani kolege,

dogovor je Fakulteta obzirom na najnovije odluke Vlade RH da se nastava od 16. ožujka 2020. godine pa naredna dva tjedna neće održavati na Fakultetu, već online. Sve obavijesti i materijale poslat ću Vam putem Fb i na intranet, zato je važno svakodnevno nekoliko ih puta provjeriti.

Bit će Vam proslijeđene i učitane PPT prezentacije predavanja.

Konzultacije će u ova dva tjedna također biti online, putem elektroničke pošte.

Kolege koji bi trebali izvoditi pedagoške radionice učinit će to tako da će skraćene radionice izvoditi u drugom terminu (po 25 minuta). Nove termine za izvedbu radionica poslat ću u narednim danima.

Svi ne zaboravite da je rok za učitavanje nastavnih materijala za oba kolegija 31. ožujka 2020. godine.

Čujemo se za daljnje dogovore!

Srdačno, dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 14. 2. 2020. u 10:41
Uređeno: 26. 2. 2020. u 13:08
Lidija Eret

Nastava kolegija Opće pedagogije u ljetnom semestru ak. god. 2019./20. započet će uvodnim predavanjem u ponedjeljak, 24. veljače 2020. godine, u 8.30h. Svi su studenti obvezni doći jer ćemo utvrditi obveze i organizaciju kolegija za cijeli semestar. Zbog dužeg termina predavanja, nastave seminara toga dana nema.

Nadalje, u ponedjeljak, 02. ožujka 2020. godine, održat ću prvo redovno predavanje i zajednički ogledni seminar (pedagošku radionicu) s početkom u 8.30h, kada su svi studenti obvezni prisustvovati.

Srdačno, dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 14. 2. 2020. u 10:27
Lidija Eret

U ljetnom semestru ak. god. 2019./20. dr. sc. Lidija Eret održavat će konzultacije četvrtkom u terminu 12-13h, kabinet 19. Prethodno je obvezna najava dolaska na e-mail: lidija.eret@fpzg.hr.

dr. sc. Lidija Eret