Jezik | Language: HRV ENG
Opća pedagogija
Šifra: 55488
ECTS: 5.0
Nositelji: pred. dr. sc. Lidija Eret
Izvođači: Lidija Eret - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Sadržajima predmeta studenti dobivaju uvid u povijest razvojnog puta pedagogije kao društvene znanosti i u suvremena shvaćanja pojma pedagogije. Proučavajući pedagoške teorije spoznat će osnovne pedagoške pojmove kao što su: odgoj i obrazovanje, odgojna tehnologija, sudionici odgoja i obrazovanja, teorija kurikuluma, sastavnice odgoja. Razmatrat će se suvremeni pedagoški pristupi nastavi koji se temelje na konstruktivističkoj paradigmi usmjerenosti nastave na učenika. Iz perspektive razvojne teorije ekološkog sustava proučavat će odnos i utjecaj različitih čimbenika na socijalizaciju učenika, odnosno problema koji se pri tom mogu pojaviti. U tome smislu uočit će važnost medija na komunikaciju, a time i međuvršnjačke odnose učenika pa i na sam odgojno-obrazovni proces. Studenti će naučiti kako je moguće utjecati na probleme koje nastaju u odgoju i obrazovanju današnjice, a odnose se na probleme u ponašanju djece i pojavu agresivnosti. Osim razumijevanja same psihologije odgoja i obrazovanja i pozitivne psihologije, razmatrat će važnost provedbe preventivnih programa u školama.
Literatura:
  1. Milan Matijević, Vesna Bilić, Siniša Opić; Pedagogija za učitelje i nastavnike; Zagreb: Školska knjiga (2016)
Preporučena literatura:
  1. Herbert Gudjons; Pedagogija; Zagreb: Educa (1994)
  2. Hermann Giesecke; Uvod u pedagogiju; Zagreb: Educa (1993)
  3. Vesna Bilić, Jasminka Zloković; Fenomen maltretiranja djece: prepoznavanje i oblici pomoći obitelji i školi; Zagreb: Naklada Ljevak (2004)
  4. Milan Matijević; Alternativne škole; Zagreb: TIPEX. (2001)
  5. Marko Palekčić; Pedagogijska teorijska perspektiva: značenje teorije za pedagogiju kao disciplinu i profesiju; Zagreb: Erudita (2015)
  6. Nikola Pastuović; Edukologija; Zagreb: Znamen (1999)
  7. Ross Vasta, Marshall M. Haith, Scott A. Miller; Dječja psihologija; Zagreb: Naklada Slap (1997)
6. semestar
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 27. 3. 2020. u 11:00
Uređeno: 27. 3. 2020. u 14:22
Lidija Eret

Poštovani kolege,

Zbog složenosti situacije u kojoj se nalazimo i prema najnovijim dogovorima na razini Fakulteta, odlučila sam da pedagoške radionice održavate i Vi online

Evo kako ćemo. Planove pišite kako ste ih pisali, kao da bismo radionice održali u predavaonici. To ne mijenjajte. Šaljite ih po dogovoru do 31.03.2020. godine.

No, uslijed ove situacije morat ćemo nešto izmijeniti. Evo kako ćete, vrlo pojednostavljeno, no mislim kako će biti vrlo zgodno i efikasno za svakoga od Vas (i nas).

Ako netko nema online sustav pa ne može održati izlaganje, studentske zamjene s tablica vrijede.

Još 30.03. krećemo u 9h, no od 06.04. krećemo u 8.30h.

Kako od 06.04.: održat ću predavanje, zatim slijedi kratka stanka od 10'. NOVI RASPORED NASTAVE JE U REPOZITORIJU. Vaše izlaganje traje 30', ne duže. Pauze između Vaših izlaganja su 5' da se pripremite. KADA SE PRVI PUTA UKLJUČIMO TREBA VIDIJETI TREBAMO LI SE UKLJUČIVATI PREKO VAŠIH POVEZNICA NA WebEx ILI MOŽEMO NASTAVITI PREKO MOJE.

U tih 30' prvo ukratko održite PPT (10'), zatim objasnite kako bi tekle radionice (10'), zatim, da vidim u kolikoj ste mjeri premišljali o svojoj temi, pedagoškoj paradigmi i povezanoj radionici, postavite jedno pitanje za diskusiju u koju će se kratko uključiti i kolege (10'). To je sve, dobro se pripremite.

Kolege s istom temom (Radoš/Sirotić, Bučić/Divković, Velerajter/Savanović) neka pripreme na istu temu različita izlaganja (i PPT, i radionicu i pitanje). Toliko su vam 'zahvalne' teme da neće biti problem smisliti dodatne sadržaje. Planove probajte urediti do 31.03., no, možete kasniti tjedan dana s učitavanjem jer sam sad ovu odluku donijela naknadno.

ŠTO JE S KOLEGOM BREKALOM I TEMOM KOJU IZLAŽE? HITNO NEKA MI SE JAVI.

Ovaj raspored izlaganja vrijedit će kada i ako krene nastava na Fakultetu.

Za sva pitanja slobodno mi se obratite mailom ili u ponedjeljak.

Sretno nam!

LP, dr. sc. Lidija Eret

Popis obavijesti