Jezik | Language: HRV ENG
Regionalne komparativne studije: Bosna i Hercegovina - država i politika
Šifra: 103537
ECTS: 7.0
Nositelji: prof. dr. sc. Mirjana Kasapović
Izvođači: Mirjana Kasapović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je nastave upoznati studente s problemima države i politike u BiH kao jedine države u Jugoistočnoj Europi koja se od svršetka rata i sklapanja mirovnog sporazuma u Daytonu i Parizu 1995. Još uvijek nalazi pod nekom vrstom međunarodnog protektorata. Sama ta činjenica govori o tome da je posrijedi fragilna državna tvorevina koja nije riješila temeljni problem državnosti. Glavni je uzrok takva stanja priroda bosansko-hercegovačkog društva. Riječ je o tipičnome podijeljenom društvu, to jest društvu ispresijecanome preklapajućima etničkim i vjerskim rascjepima koji su stvorili tri razmjerno zatvorena kulturna, socijalna i politička segmenta: bošnjački, srpski i hrvatski. Podjelu među tim segmentima dodatno je produbio internacionalizirani etnički građanski rat (1992-1995) tijekom kojega se dogodila i zamašna etnička teritorijalizacija koja prije rata nije bila tipična za BiH. Povijesna iskustva pokazuju da se pred državama s podijeljenim društvima u osnovi nalaze dvije mogućnosti izbora: nasilni raspad i podjela države ili uspostava konsocijacijskih obrazaca uređenja političkih odnosa pomoću kojih se postojeći rascjepi nastoje deradikalizirati, ublažiti ili čak prevladati. U dejtonsko političko uređenje ugrađene su neke političke institucije, instituti i pravila političkog djelovanja što su tipični za konsocijacijske demokracije. Dosad nisu dali očekivane učinke, ponajprije zato što su nametnuti izvana i što nisu zasnovani na konsenzusu političkih predstavnika triju sukonstitutivnih etničkih zajednica. Konsocijacijski aranžmani povremeno su bili dopunjavani ili supstituirani elementima suprotnog modela institucionalnog dizajna - takozvanoga integrativnog majoritarizma ili centripetalizma - za postkonfliktna i duboko podijeljena društva koji su proizveli neke od najgorih političkih posljedica u BiH ("slučaj Komšić"). Kolegij nudi polaznicima neka opća znanja o podijeljenim društvima i konsocijacijskoj demokraciji, uključujući i donekle modificirane suvremene obrasce "podijeljene vlasti u podijeljenim društvima". No težište je na proučavanju podijeljenog društva, problema državnosti i demokracije u BiH. Sastavni dio toga je i studij nacionalnih ideologija i politika bošnjačke, srpske i hrvatske zajednice, te uloge međunarodnih aktera u poslijeratnoj re/konstrukciji i održanju države.
Literatura:
 1. Kasapović, Mirjana; Bosna i Hercegovina: podijeljeno društvo i nestabilna država; Politička kultura, Zagreb (2005)
 2. Kasapović, Mirjana; Bosna i Hercegovina 1992-1995: građanski rat, izvanjska agresija ili oboje?; Fakultet političkih znanosti, Politička misao. (52) 2 (2015), str. 37-61
 3. Martinović, Darko; Visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH; Fakultet političkih znanosti, Zagreb (2014)
2. semestar Ne predaje se
Usmjerenje KOMPARATIVNA POLITIKA dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti DPNS 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti DPNS 2. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

4. semestar Ne predaje se
Izborni SDN 2-2 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 29. 6. 2020. u 13:18
Uređeno: 1. 7. 2020. u 07:40
Toni Kliškić

S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju Uprava Fakulteta političkih znanosti:

 1. Preporučuje svim nastavnicima Fakulteta da maksimalno reduciraju već planirane konzultacije i susrete sa studentima u prostorijama Fakulteta i da ih održavaju na daljinu.
 2. Preporučuje da se svi ispiti srpanjskog roka održavaju na daljinu, to posebice vrijedi za studente kojima zbog povišene tjelesne temperature ne bude dozvoljen ulazak u zgradu.
 3. Skreće se pažnja svim nastavnicima koji koriste zgradu u Fabkovićevoj da se prethodno moraju javiti na portu u Lepušićevoj radi mjerenja tjelesne temperature kao i da studente koji dolaze u Fabkovićevu upute na isto.
 4. Preporučuje se da se obrane diplomskih radova i svih drugih radova – specijalističkih i doktorskih, u lipanjskom i srpanjskom roku, održavaju na daljinu.
 5. Svim studentima kojima je potrebno upisati ocjenu u indeks (Natječaj za studentski dom/stipendija/itd.)  mogu se obratiti prodekanici za nastavu i studente, koja će, u dogovoru s predmetnim nastavnikom i potvrdom o upisanoj ocjeni u ISVU sustav, upisati ocjenu.

Krizni stožer Sveučilišta u Zagrebu naglašava važnost primjenjivanja preporuke obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima za sve nastavnike, studente i zaposlenike Sveučilišta.

Objavljeno: 5. 6. 2020. u 07:46
Uređeno: 5. 6. 2020. u 07:46
Mirjana Kasapović

Poštovane kolege i kolegice,

kao što je bilo planirano, pisani ispiti (testovi) održat će se za predmet "Regionalne komparativne studije: Bosna i Hercegovina - država i politika":

 • 8. lipnja 2020. u 9 h u dvorani D, II. kat
 • 23. lipnja 2020. u 9 h u dvorani D, II. kat
 • 6. srpnja 2020. u 9 sati u dvorani D, II. kat

Pisani ispit (test) iz predmeta "Regionalne komparativne studije: Bliski istok i Izrael" održat će se:

 • 6. srpnja 2020. u 9 sati u dvorani D, II. kat 

 

Prof. dr. sc. Mirjana Kasapović

Objavljeno: 12. 5. 2020. u 08:45
Mirjana Kasapović

Poštovane kolege i kolegice,

sukladno napucima sveučilišne i fakultetske uprave, koji su dostupni na internetu, molim vas da mi se e-mailom javi svatko tko misli pristupiti pisanim testovima iz diplomskih kolegija "Bliski istok i Izrael" i "Bosna i Hercegovina: država i politika" u ponedjeljak, 25. svibnja 2020. kako bih imala uvid u točan broj studenata i mogla formirati skupine od, najviše, deset studenata, ako to bude potrebno.

Nitko tko se ne prijavi, neće moći pristupiti ispitu.

Ova obavijest bit će objavljena na intranetskim stranicama spomenutih kolegija.

S poštovanjem,

prof. dr. sc. Mirjana Kasapović

Objavljeno: 11. 5. 2020. u 10:49
Uređeno: 11. 5. 2020. u 10:49
Ana Kuharić

Poštovane kolege i kolegice,

obavještavam vas da će se ispitni testovi iz diplomskih kolegija "Regionalne komparativne studije: Bliski istok i Izrael" i "Regionalne komparativne studije: Bosna i Hercegovina - država i politika" održati u ponedjeljak, 25. svibnja 2020. u 9 sati u dvorani B Fakulteta političkih znanosti.

Studenti i studentice koji su, sukladno prethodnoj odluci, obradili ispitnu temu iz kolegija "Bosna i Hercegovina: država i politika" u pisanom obliku, mogu mi poslati radove do kraja lipnja ove godine ili mogu odustati od takva načina polaganja ispita i pristupiti testovima.

Pri ulasku u zgradu Fakulteta, svi će biti podvrgnuti provjeri koju će odrediti uprava i o kojoj ćete biti obaviješteni na internetskoj stranici Fakulteta..

Prof. dr. sc. Mirjana Kasapović 

Objavljeno: 29. 4. 2020. u 08:57
Mirjana Kasapović

Poštovane kolege i kolegice,

U repozitoriju nastavnih materijala nalaze se natuknice za predavanja koja su trebala biti održana u svibnju ove godine.

To su ujedno posljednje natuknice za predavanja, jer ostatak mjeseca bio je predviđen za testove, seminarski rad i završno predavanje.

Očekujem da mi ubrzo počnete slati svoje eseje za ispit.

Žao mi je što se sve ovo dogodilo, ali nismo mogli utjecati na to.

 

Srdačno,

Mirjana Kasapović

Objavljeno: 29. 3. 2020. u 10:45
Uređeno: 29. 3. 2020. u 10:46
Mirjana Kasapović

Poštovane kolege i kolegice, 

nadam se da ste svi dobro i da nemate problema sa zdravljem.

 

Kako sam procijenila da više vjerojatno nećemo imati konvencionalne oblike nastave na Fakultetu u ovome semestru, a imajući u vidu interese studenata, donijela sam sljedeće odluke:

 • ispit iz predmeta "Regionalna komparativne studije: Bosna i Hercegovina - država i politika" polaže se pisanim putem, u obliku pisanih eseja o temama koje ste uzeli kao, prethodno planirana, usmena seminarska izlaganja;
 • eseje mi možete početi slati odmah;
 • posljednji je rok za prijam eseja 1. lipnja 2020.;
 • svoje komentare i ocjene dostavljat ću vam elektroničkim putem na osobne elektroničke adrese (E-mail);
 • ako ima studenata koji nisu uzeli nijednu temu, neka mi se jave kako bismo se dogovorili o tome;
 • literaturu potražite na intranetu, koji stalno dopunjavam novim bibliografskim jedinicama, ili na internetu preko google znalca tako da ukucate određeni pojam i odaberete bibliografske jedinice koje će vam se pokazati na zaslonu.

 

Naputci triju predavanja za travanj 2020. - 7, 21. i 28. travnja 2020. (14. travnja je neradni dan) dostupni su u repozitoriju nastavnih materijala.

Tematski se tiču ratnih zločina u BiH, poglavito genocida (BiH-ZLOČIN-P5 i BiH-ZLOČIN-P6) te tipologizacije različitih vrsta zločina od kojih se većina dogodila u ratu 1990-ih (BiH-ZLOČINI-P6).

 

Srdačno vas pozdravljam i podsjećam da mi radove šaljete na adresu mirjana.kasapovic@gmail.com.

Mirjana Kasapović

Objavljeno: 15. 3. 2020. u 12:01
Mirjana Kasapović

Poštovane kolege i kolegice,

sukladno odlukama mjerodavnih državnih i sveučilišnih tijela, nastava iz predmeta "Bosna i Hercegovina: država i politika" neće se održati 16., 23. i 30. ožujka 2020.

Sukladno odluci o mogućima i dostupnim oblicima izvođenja nastave u novonastalim okolnostima, šaljem vam natuknice iz predavanja koja su trebala biti održana u trima naznačenim terminima (repozitorij Nastavni materijali - online nastava). Tome prilažem i članak, koji vam je dostupan i na Hrčku, a koji se izravno odnosi na dio tematskog sklopa predavanja i koji je dio obvezatne ispitne literature. Natuknice su grupirane u dva fajla (P-1 i P-2-3).

Podrobnije obavijesti o načinima izvođenja nastave u travnju, kao i o oblicima ispita, dobit ćete nakon novih odluka državnih i sveučilišnih tijela. 

Čuvajte se. S poštovanjem,

prof. dr. sc. Mirjana Kasapović