Jezik | Language: HRV ENG
Suvremena politička teorija
Šifra: 55542
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Zoran Kurelić
izv. prof. dr. sc. Enes Kulenović
Izvođači: Hrvoje Cvijanović - Seminar
Enes Kulenović - Seminar

Hrvoje Cvijanović - Predavanja
Enes Kulenović - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Predmet je dizajniran za studente političkih znanosti na višim godinama preddiplomskog studija. Cilj kolegija je upoznati studente s pitanjima i problemima proizišlim iz dvije teorijske rasprave s kraja prošlog+nbsp; stoljeća. To su diskusije liberala i komunitaraca te rasprava o odnosu liberalizma i multikulturalizma. Obje diskusije nastavile su se do naših dana i postale nezaobilazni dio intelektualne kulture čak i+nbsp; društvenih znanstvenika koji inače nemaju nikakav interes za političku teoriju . U prvih nekoliko tjedana bavit ćemo se pitanjima suvremenog liberalizma, a zatim predstaviti komunitarnu i multikulturalnu kritiku te prodiskutirati o njenim dometima. Autori koji će biti razmatrani suvremeni su klasici: Rawls, Habermas, MacIntyre, Taylor, Rorty, Barry, I. M. Young. Pitanja koja ćemo diskutirati u seminarima imaju svoju teorijsku težinu, ali odgovori na njih imaju izravne političke posljedice. Npr.: Je li liberalizam nepromišljeni individualizam?, Na koji način suvremene konstitutivne demokracije rješavaju problem manjinskih kultura?, Mogu li se kulture međusobno razumjeti?, Jesu li liberalne institucije neutralne?, Je li moguće privatizirati religijske i kulturne razlike?, Je li liberalni univerzalizam oblik euroameričkog kulturnog imperijalizma?, Kako braniti univerzalna politička načela? Je li odzvnonilo liberalnoj demokraciji? i slično.
Literatura:
  1. Rawls, John; Teorija pravednosti (odabrane prevedene stranice u časopisu Naše teme); Naše teme, Zagreb (1990)
  2. Young, Iris Marion; Pravednost i politika razlike; Jesenski i Turk, Zagreb (2005), str. 317
  3. Kymlicka, Will; Multikulturalno građanstvo; Jesenski i Turk, Zagreb (2003), str. 400
  4. Barry, Brian; Kultura i jednakost; Jesenski i Turk, Zagreb (2006), str. 463
  5. MacIntyre, Alasdair; Za vrlinom; Kruzak, Hrvatski Leskovac (2002), str. 337
8. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 30. 5. 2020. u 15:50
Hrvoje Cvijanović

Dragi seminaristi,

S obzirom na gužvu oko prijava za kolokvije koje imam na drugim predmetima, prijave za drugi kolokvij šaljite od 2.6. do 3.6. Amaliji na spt.fpzg2020@gmail.com te će ona na temelju vaših prijava složiti email listu prema kojoj ću vam svima prijavljenima u isto vrijeme u četvrtak poslati kolokvijska pitanja. Oni koji žele usmeni kolokvij putem skypea neka mi se jave na moj fakultetski email pa ćemo dogovoriti vrijeme. Kolokvij vam daje mogućnost da položite gradivo uoči ispitnih rokova budući da nakon prvog ispitnog roka oni koji nisu položili gradivo putem kolokvija, polažu cijeli ispit bez obzira na ranije kolokvije. Drugo, ovaj kolokvij vam daje mogućnost da iz trećeg dijela izaberete 2 od 3 autora po vlastitom nahođenju. Budući da smo spojili drugi i treći dio u jedan kolokvij, a s obzirom na količinu gradiva, to je opcija isključivo vezana uz ovaj kolokvij, ne uz kasnije polaganje gradiva na rokovima gdje se polaže cjelokupno gradivo. Dakle, sve u svemu, kolokvij je olakšana prilika da položite dio gradiva koji niste tijekom semestra i time da oni koji su položili prvi kolokvij zaključe ocjene. Ispitni rokvi će najvjerojatnije biti u stvarnom vremenu (skype ili Fakultet) s obzirom na sve okolnosti, no o tome naknadno u drugom tjednu lipnja. Ako nešto nije jasno, javite se.

 

Srdačno,

doc.dr.sc. Hrvoje Cvijanović 

Popis obavijesti