Jezik | Language: HRV ENG
Statistika
Šifra: 103589
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Daniela Širinić
Izvođači: Marko Grdešić - Predavanja
Mario Munta - Predavanja

Marko Grdešić - Auditorne vježbe
Mario Munta - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Auditorne vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Interpretacija kvantitativnih podataka omogućuje jedan vid razumijevanja društvenog svijeta oko nas. Ovaj se kolegij bavi statističkim metodama kojima se takvi kvantitativni podaci mogu opisati i analizirati. Statistička obrada kvantitativnih podataka zahtjeva specifičan način mišljenja koji danas dominira cjelokupnom znanošću, pa tako i društvenim znanostima u koje ubrajamo politologiju. Danas je statistička metodologija postala dio općeg obrazovanja i opće kulture svakog akademski obrazovanog građanina. Studenti će se upoznati s osnovnim statističkim pojmovima, te odgovarajućim statističkim metodama neophodnim za razumijevanje znanstvenih istraživanja i djelatno sudjelovanje u istraživanjima, bilo pojedinačno, bilo u sklopu nekog znanstvenog tima. Rad na predmetu organiziran je kroz predavanja i seminare koji obrađuju uvod u statistiku uz korištenje programa za analizu podataka IBM SPSS.
Literatura:
  1. Boris Petz, Vladimir Kolesarić, Dragutin Ivanec; Petzova statistika; Naklada Slap (2012), str. 700
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 7. 7. 2020. u 23:34
Daniela Širinić

Kolege i kolegice,

Nakon obavijesti dobila sam mailove s molbom da spustim prag na 6 bodova. Argumentacija je da nitko nije točno riješio 5 zadatak pa bi ga trebala "poništiti". Ili mi pišete da vam nedostaje samo jedan bod! Nevjerojatni ste! Prepisali ste cijeli test, neuspješno ste prepisali zadatak (ne samo jedan) od jednog od vas koji ga je netočno riješio i sada mene tražite da spuštam prag. Zašto? Jer vas se većina s tim slaže!? Većina vas koji ste čekali zadnji rok da položite ispit iz Statistike!

Osobno bi se sramila uopće to tražiti. Bilo bi mi neugodno prema svim kolegama i kolegicama koji su se potrudili da nauče gradivo i koji nisu iskorištavali izvanrednu situaciju da polože ispit bez da zagriju stolicu. 

Svaki budući e-mail ovakvog i sličnog sadržaja odmah upućujem stegovnom povjerenstvu,

Objavljeno: 2. 7. 2020. u 12:12
Daniela Širinić

Dragi svi,

Ispitni rok iz statistike će se održati online 6.7 u 18h. Ispit će se održavati preko Zoom-a i Google Forms. Znači svi se morate ulogirati u Zoom do 18 sati gdje ćete dobiti link na ispit, upute i bazu podataka. Dok pišete ispit svi bi trebali biti ulogirani u Zoom, s upaljenom kamerom. Kod sebe, u slučaju potrebe, trebate imati i studentsku x-icu ili bilo kakav dokument s fotografijom kojim možete potvrditi svoj identitet. 

Kraći dio ispita će sadržavati pitanja iz teorije koja će biti nešto kompleksnija od standardnog roka, dok će drugi, veći dio ispita sadržavati zadatke iz SPSS-a (vrlo slične zadacima koji su bili na prijašnjim rokovima - naravno ne iste). Zadatke ćete rješavati u programu PSPP, tako da ga svi morate imati instaliranog na računalu i dobro se s njim upoznati prije nego što se prijavite u Zoom. PSPP je skoro identičan SPSS-u po izbornicima. Vježbajte zadatake iz prezentacija u PSPP-u i javite se ako imate kakvih pitanja. 

Naravno, ako zbog bilo kakvog razloga ne možete pisati ispit na ovaj način, javite mi se par dana prije roka. 

PSPP možeteinstalirati ovdje: https://www.gnu.org/software/pspp/. 

Srdačno,
Daniela

 

 

Objavljeno: 7. 7. 2020. u 22:19
Daniela Širinić

Dragi svi,

Rezultati iz Statistike objavljeni su niže u nastavnim materijalima. Rezultati su detaljno prikazani po pitanjima pa možete vidjeti gdje su bile najveće greške. Nitko nije točno izračunao interval pouzdanosti (zanimljivo da ste skoro svi prijavili identično KRIVE rezultate!), vrlo malo vas je točno odgovorilo na pitanje o negativno asimetričnoj distribuciji, a većina nije u potpunosti opisala rezultate testova iz SPSS-a u predzadnjem pitanju i većina nije dala originalne odgovore na primjere stratificiranog uzorka (iako sam odgovore prihvatila). 

Sve ocjene ću sada upisati u e-indeks. Ozbiljne konzultacije oko ispita dostupne su samo studentima koji nisu prepisivali od ostalih kolega i kojima ne nedostaje "samo 1 bod", ako ima takvih i imate pitanja javite mi se na mail pa ćemo dogovoriti termin. 

Srdačno,
Daniela

Objavljeno: 6. 7. 2020. u 17:38
Daniela Širinić

Dragi svi,

 

Vidimo se na Zoom-u u 18, možete sobi pristupiti ovdje: 

https://us02web.zoom.us/j/89158901978?pwd=QnBYSTFHaTVJZDd4djdhQW9RSW9ZZz09

ŠIFRA je:  ljeto

 

Poz,

D.

Objavljeno: 2. 7. 2020. u 12:26
Daniela Širinić

Naravno, ako imate instaliran SPSS u njemu možete raditi zadatke za ispit - ne treba vam PSPP. To sam zaboravila naglasiti u prijašnjoj obavijesti. 

Objavljeno: 26. 5. 2020. u 12:02
Daniela Širinić

Dragi svi,

Ispitni rok iz statistike je 6.7, a ne 7.7. kako piše u rasporedu. Ispričavam se na krivim informacijama.

 

Pozdrav,

D.

Objavljeno: 24. 5. 2020. u 23:08
Daniela Širinić

Dragi kolege i kolegice,

Nadam se da ste svi dobro!

Dobila sam par upita oko izvođenja ljetnog roka iz Statistike za POLITOLOGE. Ispitni rok iz Statistike će se održati u predviđenom terminu 7.7., ali ONLINE. Ispit se vjerojatno neće održati u 10h, nego u popodnevnom terminu, to ću vam još javiti. 

Ispit će se polagati preko Google form platforme, dobit ćete link s teorijskim i praktičnim pitanjima. Teorijski dio će biti nešto kompleksniji jer ćete morati odgovoriti na par problemskih (ne definicijskih) pitanja, a praktični dio ćete rješavati u programu PSPP - https://www.gnu.org/software/pspp/.

Molim vas da svi na vrijeme skinete PSPP i isprobate vježbe iz prezentacija u tom programu. PSPP ima manje izbornika od SPSS-a ali je po svemu što smo mi do sada radili gotovo identičan SPSS-u. Ako imate dodatnih pitanja pišite mi na e-mail ili se možemo par dana prije ispita dogovoriti za konzultacije (1 na 1 Skype ili grupne konzultacije preko Zoom-a - organizirajte se).

Pozdrav,
Daniela