Jezik | Language: HRV ENG
Medijske politike i medijska regulacija
Šifra: 131742
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Sanjin Dragojević
izv. prof. dr. sc. Viktorija Car
Izvođači: Iva Nenadić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovoga kolegija je upoznavanje s pristupima i modelima kad je riječ o medijskoj politici i medijskoj regulaciji u europskom i svjetskom kontekstu, a posebno u Hrvatskoj. Posebna pozornost posvećena je procesu globalizacije te ulozi medija u njegovom dinamiziranju i jačanju, jednako kao i specifičnim europskim nadnacionalnim (stvaranje tzv. europskog kulturnog i medijskog tržišta) te nacionalnim odgovorima (od protekcionističkih do participativno-inkluzivnih pristupa). Akteri, instrumenti i mjere medijske politike (odlučivanje, financiranje te zakonodavstvo) zauzimaju značajno mjesto unutar problematike.
Literatura:
  1. Mario Bošnjak; ELEKTRONIČKI MEDIJI KAO JAVNI SERVIS U TRANZICIJI; Press Data (2003), str. 1-15
  2. Dubravka Valić Nedeljković; Digitalne medijske tehnologije i društveno-obrazovne promene; Univerzitet u Novom Sadu, Filozofski fakultet (2013), str. 33-47
  3. D. Hutchinson; Media Policy. An Introduction; Blackwell (1999), str. 11-23
  4. Tena Martinić; Postmoderna, svakidašnjica, komunikacija; Naklada Benja (1994)
  5. Viktorija Car; Javni medijski servisi - čuvari demokracije u: Romić, Milana (ur.) Izolacija ili integracija.; BaBe! (2011), str. 41-62
  6. Kanižaj, Igor i Car, Viktorija; Medijska pismenost - preduvjet za odgovorne medije. Sarajevo: Fakultet političkih nauka., poglavlje: Kanižaj, Igor i Car, Viktorija, Hrvatska: Nove prilike za sustavan pristup medijskoj pismenosti; Fakultet političkih nauka, Sarajevo (2015), str. 23-41
6. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 15. 3. 2020. u 16:15
Iva Nenadić

Drage kolegice i kolege,

vjerujem da svi već znate kako će nastava od sljedećeg tjedna biti online zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz COVID-19.

To znači da se neko vrijeme nećemo viđati u učionici, ali nastavljamo rad putem online platformi.

U nastavnim materijalim (ovdje na intranetu) ćete naći (ako već niste) raspored prezentacija i izazivača po temama. 

Studentice i studenti koji dosad nisu bili na seminarskoj nastavi i nisu formirali grupu/odabrali temu trebaju to učiniti do kraja tjedna (do 20. ožujka). Bez ispunjene seminarske obveze nećete moći dobiti potpis niti imati pravo izlaska na ispit.

S obzirom na to da vam je svima rok za dostavu individualnih eseja 23. ožujka, sljedeći susret (17. ožujka) iskoristite za istraživanje i pisanje.

24. ožujka ćemo pokušati održati prve prezentacije (izazivači također trebaju biti spremni i poslati pitanja na vrijeme). Ideja je da organiziramo webinar. Detalje o platformi i formatu ću vam poslati uskoro, ali kako bih to mogla molim one studentice i studente koji nisu u mogućnosti osigurati dobru internetsku vezu ili imaju nekih drugih problema s tehnikom/tehnologijom da mi se jave emailom (u naslovu uvijek MPMR) do utorka (17. ožujka). Imajte na umu da platforme za webinar imaju i mobilne aplikacije pa ne morate nužno koristiti računala. 

Vjerujem da će nam ovo biti zabavno i korisno iskustvo :).

Čuvajte se i čujemo se.

Iva

 

 

Popis obavijesti