Jezik | Language: HRV ENG
Političko ponašanje
Šifra: 92712
ECTS: 7.0
Nositelji: doc. dr. sc. Kosta Bovan
Izvođači: Kosta Bovan - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Iako vuče korijene puno dalje u prošlosti, područje političkog ponašanja pozicioniralo se unutar politologije tijekom 40ih godina prošlog stoljeća. Na krilima kvantitativnih metodoloških napredaka, istraživači ovog područja doprinijeli su razumijevanju načina na koji građani razmišljaju o politici, donose političke odluke, razvijaju političke preferencije, politički se aktiviraju itd. No, područje političkog ponašanje ne može se reducirati na kvantitativne pristupe i na glasačko ponašanje. Ono uključuje, između ostalog, proučavanje ponašanja političkih elita, grupa i političkih pokreta; proučavanje političkog nasilja, traumatskih događaja, političke kulture, i medija; te korištenje niza različitih metodoloških alata, poput analize procesa donošenja odluka, dubinskih intervjua, interpretativnih pristupa itd.
Stoga, cilj ovog kolegija je dvojak. Prvo, studenti će se upoznati s klasičnim pristupima i nalazima političkog ponašanja. Kroz prizmu sociološkog, sociopsihološkog, i pristupa teorije racionalnog izbora obradit će se teme glasovanja, političkih vrijednosti, ideologije, političke participacije itd. Drugo, studenti će se upoznati s novijim pristupima i temama političkog ponašanja, poput emocija u politici, ponašanja političkih elita, on-line političkog ponašanja, kulturalnih procesa itd. Po završetku kolegija, studenti će moći koristiti niz teorijskih okvira, metodoloških i analitičkih alata kako bi razumjeli i istraživali ponašanje političkih aktera.
Literatura:
  1. Hans-Dieter Klingemann; Oxford Handbook of Political Behavior; Oxford University Press, USA (2007), str. (object Object)
1. semestar
Usmjerenje EUROPSKI STUDIJI: HRVATSKA I EUROPA dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Usmjerenje POLITIČKI SUSTAV HRVATSKE dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

3. semestar
Usmjerenje Strateško komuniciranje DN 3. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: jučer u 19:07
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

po slučaju sam vas rasporedio u podrgrupe, tj. u raspored za izlaganj (stavljam po jedno prezime iz grupe)

- Izlaganja 26.10., 09.11., 23.11., i 11.01. - Miković, Marinović, Braer, Hrastović; Samošćan, Pavlović, Šimek

- Izlaganja 02.11., 16.11., 23.11, i 18.01. - Blažic, Abramović, Anđelković, Jovanović, Grgurić, Prigradić, Plazina

 

VAŽNO!

- U tablici s bodovima, nalazi se sheet "Grupe". Obavezno mi se što prije neka mi se jave studentice i studenti koji nisu na popisu u nijednoj grupi da zaključimo priču s istraživačkim grupama.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Objavljeno: 18. 10. 2020. u 10:30
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

s obzirom na odluku Uprave Fakulteta o kolektivnom održavanju kolokvija u unaprijed zadanim terminima, morao sam izmijeniti raspored tijekom semetra. Detalje pogledajte u updateanom silabusu.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Objavljeno: 13. 10. 2020. u 14:01
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

obavijest za one koji nisu bili na ovotjednoj seminarskoj nastavi. Istraživački projekt na kolegiju će se provoditi na razini istraživačkih grupa, odnosno skupine od 2 ili 3 studentice/a. Molim sve studentice i studente da nađu osobu s kojom će provoditi istraživanje i pisati istraživački izvještaj te da mi jedan član grupe pošalje mail s imenima i prezimenima članova najkasnije do idućeg termina seminarske nastave.

Srdačan pozdrav,

Objavljeno: 12. 10. 2020. u 10:11
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

uslijed nekoliko upita da potvrdim - predavanja će se odvijati uživo, ali će se i streamati preko MS Teamsa, a snimka streama će također biti dostupna u Teamsu.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Objavljeno: 1. 10. 2020. u 14:38
Uređeno: 1. 10. 2020. u 14:39
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

s obzirom da su gotovi upisi, a Vas je na popisu manje od 50, prvi susret idući tjedan odradit ćemo u seminarskim grupama. Tada ćemo proći kroz sve detalje kolegija i silabus, kao i plan za organizaciju nastave. Termin predavanja preskačemo prvi tjedan.

Grupe su:

Abramović - Paša - seminarska grupa 1 16:15-17:30

Pavlović - Živčić - seminarska grupa 2 17:30-18:45

Srdačan pozdrav do ponedjeljka,

Kosta Bovan

Objavljeno: 24. 9. 2020. u 12:23
Kosta Bovan

Poštovane kolegice i kolege,

s obzirom na trenutačne informacije (s datumom 24.09) i odluke FPZG-a, samo bih vas želio obavijestiti o trenutačnom planu za izvođenje nastave.

1. Termin nastave za ovaj kolegij je ponedjeljkom od 15:00 do 18:45. Nastava će se (koliko je moguće) odvijati uživo.

2. S obzirom da nisu gotovi upisi nemam konačan broj upisanih te stoga imamo dvije opcije (koje su definirane epidemiološkim mjerama i veličinom prostorije u kojoj izvodimo nastavu):

 

2.1. Manje od 50 studenata - predavanje 15:00-16:15; seminarska grupa 1 16:15-17:30; seminarska grupa 2 17:30-18:45.

 

2.2. Više od 50 studenata - predavanje snimljeno online; seminarska grupa 1 15:00-16:15; seminarska grupa 2 16:15-17:30; seminarska grupa 3 17:30-18:45.

 

3. Silabus je uploadan na intranet.

4. Izvanredne situacije rješavat ćemo individualno.

 

Konačno, situacija će se potencijalno mijenjati tijekom semestra, pa ćemo se prilagođavati po potrebi.

Za sva pitanja dostupan sam mailom.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan